11 de jul. 2009

CINC SENTITS

Restaurant: CINC SENTITS
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (18/30)
Adreça: c/ Aribau, 58
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 933239490
Web: http://www.cincsentits.com/
Data: 02/06/2009
Nº comensals: 2
Preu total: 192,87€
Preu per comensal: 96,44€

El restaurant Cinc Sentits és un dels cinc establiments catalans que ha obtingut la primera estrella en la darrera publicació de la Guia Michelin. Juntament amb ell, el Manairó (Barcelona), l'Angle (Sant Fruitós del Bages), els Tinars (Llagostera) i l'Aliança d'Anglès (Anglès) són els afortunats.

Que és un nouvingut en la cuina catalana d'alta volada ho evidencien alguns petits detalls que de ben segur aniran polint a mesura que la seva experiència es vagi ampliant, però el que tampoc es pot negar és la qualitat de la seva cuina creativa, amb alguns plats que realment comencen a fer-se un lloc en alguns cercles gastronòmics.

El xef del Cinc Sentits és en Jordi Artal, que va néixer i es va criar a Toronto fill d'un canadenc i una catalana. És enginyers informàtic i havia arribat a ser director d'una empresa informàtica als Estats Units (Califòrnia), però ho va deixar tot per venir a Barcelona i dedicar-se a la que fins aquell moment havia sigut la seva afició i que, des de llavors, és la seva feina: la gastronomia. El reconeixement de diverses guies (la Michelin entre elles) avala l'encert de la seva decisió.

El Cinc Sentits està ubicat en ple Eixample barceloní, i el seu local es petit però prou sobri, recordant una mica el d'un altre molt bon restaurant com és l'Alkimia. La decoració és bastant minimalista i moderna i les taules estan suficientment separades entre elles.

Un dels aspectes que em va cridar l'atenció és el fet que s'autodenomina com un "restaurant de degustació: pensem que la millor manera de provar la nostra visió de la cuina catalana és amb racions petites, deixant que cada plat ens aporti una sensació nova i estimulant" afirmen en la seva pròpia pàgina web. I efectivament es tracta d'un restaurant on, bàsicament, pots triar entre dos menús degustació: el Menú Essència (6 plats) o el Menú Sensacions (8 plats). No cal dir que, personalment (ja ho sabeu) m'encanten els menús degustació, així que per a mi aquest fet no va suposar cap mena de problema, sinó tot el contrari, va ser una bendició.

Vam escollir el Menú Sensacions que, aquest dia, incloïa el següents plats:

Aperitiu 1: Ametlles "Marcona" fregides amb tres espècies; oliva "Gordal" marinada i farcida amb pebrot vermell; barretes de pa amb anxova
Aperitiu 2: cata d'oli verge d'oliva arbequina amb sal cristal·litzada
Entrant: Xarop d'auró calent, crema de llet, sabaion de cava i flor de sal
Primer plat 1: Sopa d'espàrrecs amb espàrrec verd i musclos escabetxats, amb gelatina d'aigua de mar
Primer plat 2: Coca de fetge gras (foie) (coca de full, sucre cristal·litzat, porros glasejats amb vinagre agredolç i arrop de cibulet)
Primer plat 3: Arròs a banda en bola cruixent amb xipirons a la planxa, sofregit i allioli de safrà
Segon plat 1: Gall de Sant Pere amb pèsols de Llavaneres
Segon plat 2: Garrí ibèric cruixent i melós, cuit durant 24h, amb poma en dues textures
Formatges: Formatge artesanal amb contrast de pera i torrada de pa
Postres 1: Maduixots del Maresme amb menjar blanc i gelat artesanal
Postres 2: Xocolata 67% "Grand Cru" amb pa, oli i sal (gelat d'oli d'arbequina, coca de vidre, flor de sal i macadàmies)
Selecció de pastes i "petits fours": xarrup de mango amb nata; mini magdalenes
Cafès i licors



Aperitiu 1: Ametlles "Marcona" fregides amb tres espècies; oliva "Gordal" marinada i farcida de pebrot vermell; barretes de pa d'anxova. Normals, no van entusiasmar.


Aperitiu 2: Cata d'oli verge d'oliva arbequina amb sal cristal·litzada. Correcte, sense més.


Entrant: Xarrup d'auró calent, crema de llet, sabaion de cava i flor de sal. Impressionant i espectacular entrant, dels millors que he menjat mai. Barreja de sensacions a la boca, amb un gust final agradable dels cristalls de sal que cauen des del fons i que estimulen les papil·les gustatives.


Primer plat 1: Sopa d'espàrrecs, amb espàrrec verd i musclos escabetxats, amb gelatina d'aigua de mar. Molt bona la sopa; normal els musclos.


Primer plat 2: Coca de fetge gras (foie) (coca de full, sucre cristal·litzat, porros glasejats amb vinagre agredolç i arrop de cibulet). Un altre plat sensacional, marca de la casa.


Primer plat 3: Arròs a banda en bola cruixent amb xipirons a la planxa, sofregit i allioli de safrà. Molt sorprenent la presentació d'aquest arròs, servida en forma de bola, però amb un sabor excel·lent. Molt bon plat.


Segon plat 1: Gall de Sant Pere amb pèsols de Llavaneres. Plat correcte,sense estridències, ben cuit i ben presentat.


Segon plat 2: Garrí ibèric cruixent i melós, cuit durant 24h, amb poma en dues textures. Un altre plat deliciós, que realment es cruixent per fora i melós per dins. Perfecte la cocció.


Formatges: Formatge artesanal amb contrast de pera i torrada de pa. Aquest plat el vaig trobar fluix, de gust (molt normals tots els ingredients) i de presentació.


Postres 1: Maduixots del Maresme amb menjar blanc i gelat artesanal. Bona combinació.


Postres 2: Xocolata 67% "Grand Cru" amb pa, oli i sal (gelat d'oli d'arbequina, coca de vidre, flor de sal i macadàmies. Gran postres amb grans contrastos de sabor. Potser són els postres més típics de la casa.


Selecció de pastes i "petits fours": xarrup de mango amb nata; mini magdalenes. Fluixet.


Cafès


El servei el vaig trobar fluix en general, si bé és cert que un dels cambrers, que semblava que era el de més responsabilitat, es salvava de la crema pel seu bon tracte. Però la resta va patinar diverses vegades, retornant plats a la cuina que no sabien a quina taula anava i amb algunes equivocacions en les descripcions del plat. També van estar poc atents a l'hora de servir-nos les begudes, ja que massa sovint el nostre got estava buit.

He de dir en aquest punt que la cap de sala, segons la pàgina web, és la germana d'en Jordi Artal, l'Amèlia Artal, que si no vaig errat no estava aquell dia treballant (o com a mínim jo no la vaig veure). És molt possible que la seva presència hagués fet rutllar millor el servei.

En resum, crec que al Cinc Sentits es nota encara la seva recent entrada a l'olimp de les estrelles Michelin, ja que alternen moments de màxima esplendor (sobretot culinàriament) amb aspectes fluixos (servei, sobretot) i/ o plats que s'han de millorar. Tenen temps i recorregut per a fer-ho.

Punts forts: el domini tècnic d'alguns plats (xarrup d'auró, coca de foie, arròs a banda cruixent, garrí ibèric, ...), que denoten que hi ha qualitat als fogons; i que s'autodenomini restaurant degustació.
Punts febles: el servei; els aperitius; les pastes i els "petits fours"; i l'alternància de plats excel·lents amb plats molt normalets
 

Estadisticas gratis