9 de jul. 2009

GAIG (Hotel Cram)

Restaurant: GAIG (Hotel Cram)
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (27/30)
Adreça: c/ Aragó, 214
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 934291017
Data: 20/03/2009
Nº comensals: 6
Preu total: 727,60€
Preu per comensal: 121,27€

El cuiner Carles Gaig és un autèntic referent de la cuina catalana per la seva professionalitat i la seva dilatada experiència, fins al punt que molts el consideren el degà de l'alta cuina catalana. Representa la quarta generació d'una nissaga de restauradors que van iniciar ja fa més de 100 anys la seva aventura gastronòmica en un local d'Horta, que ha estat utilitzant fins fa ben poc. Per raons urbanístiques, Carles Gaig a traslladat el seu restaurant al carrer Aragó cantonada amb carrer Aribau, en un lloc ben cèntric de l'eixample barceloní. El canvi d'ubicació de l'establiment és, doncs, si més no arriscat, però Carles Gaig compta amb una impressionant trajectòria que l'avala i és de suposar que l'aventura continuarà endavant.

El restaurant es troba en el primer pis de l'Hotel Cram i només entrar, ja es copsa l'aire de modernitat que caracteritza l'hotel i el restaurant. El binomi roig-negre està present en tota la decoració, i els sofàs, les taules i les cadires tenen línies molt minimalistes. En resum: un toc de vanguardisme però sense estridències.

Desprès d'asseure'ns a una taula rodona (les que a nosaltres ens agraden) ens adonem del primer punt en contra: en el local es permet fumar. Òbviament el que per nosaltres és un inconvenient (cap de nosaltres és fumador) pot convertir-se en una avantatge per aquell comensal que disfruti amb el tabac, però no és el nostre cas, així que ho anoto com a nota negativa. Segurament la devoció de molts comensals que acudeixen a restaurants d'alta gamma (i del mateix Gaig, segons em consta) pels havans ha fet decidir als responsables de locals de permetre fumar, però sincerament crec que no és la decisió més adient tenint en compte el corrent imparable que impedirà per llei fumar a qualsevol local públic en pocs anys (i que de fet ja estaria en vigor com en molts d'altres països si les nostres estimades Administracions haguessin sigut una mica més valentes). Això si, per ser sincer he de dir que degut a les distàncies entre les taules, no vam notar l'efecte desagradable que el tabac exerceix sobre els no fumadors.

Com a punt fort del restaurant, a més de la seva modernitat, destacaria el servei, atent i sempre disposat a oferir-nos les respostes necessàries a qualsevol dubte que sorgís. Tracte professional, però també proper, en aquell punt d'equilibri que seria sempre desitjable. Ens vam sentir molt ben atesos per tots els cambrers en general i les seves explicacions ens van ajudar a gaudir de l'àpat.

La cuina de Carles Gaig es defineix com una "cuina catalana, renovada, adaptada, repensada, moderna, posada al dia, d'alta cuina si ho voleu, però fidel a un receptari après i practicat amb èxit durant dècades" (Guia 2009-2010 Restaurants de Catalunya). Aquest extrem el coneixíem ja abans de trepitjar el restaurant i potser per això ens vam decantar pel Restaurant Gaig. Per gaudir de tot l'espectre de la seva cuina i com no podia ser d'una altra manera, vam decantar-nos pel Menú Degustació que, aquest dia, constava dels següents plats:

Aperitiu 1: Ametlles "garrapinyades"; tomàquet cherry coberts d'olivada negra; bunyol de bacallà; croqueta casolana; xips; delícies de formatge blau.
Aperitiu 2: cata de 4 olis d'oliva verge
Entrant: Sopa de patata amb botifarra negra i cruixent de pernil ibèric
Primer plat 1: Coca prima de carabassó, tomàquet i anguila fumada
Primer plat 2: Bullabessa amb calamar, peix rata, i allioli de safrà
Primer plat 3: Caneló amb salsa beixamel trufada
Segon plat 1: Cuetes de rap amb pèsols de Llavaneres (no disposo de foto d'aquest plat)
Segon plat 2: Magret d'ànec amb peres
Postres 1: Postre de crema catalana amb gelat de llimona
Postres 2: Flam de soja amb xocolata negra i blanca
Selecció de pastes i "petits fours"
Cafès i licors

Aperitiu 1: ametlles garrapinyades; tomàquet cherry cobert d'olivada negra; bunyol de bacallà; croqueta casolana; xips; delícia de formatge blau. Correcte, sense estridències.

Aperitiu 2: cata de 4 olis d'oliva verge. Sensacionals els olis. Vam disfrutar amb la cata.

Entrant: Sopa de patata amb botifarra negra i cruixent de pernil ibèric. Bona la sopa, correcte la botifarra, decepcionant el cruixent de pernil ibèric.

Primer plat 1: Coca prima de carabassó, tomàquet i anguila fumada. Deliciosa la barreja de sabors. Molt bon primer plat.

Primer plat 2: Bullabessa amb calamar, peix rata i allioli de safrà. Sens cap mena de dubte el millor plat de la nit. Excepcional la bullabessa i els complements ajuden a que el conjunt del plat obtingui un resultat sensacional. La millor bullabessa que he provat mai.

Primer plat 3: Caneló amb salsa de beixamel trufada. Un dels plats de més anomenada del xef Gaig que, particularment, em va decebre una mica, segurament per les altes expectatives creades i no perquè el resultat no fos satisfactori.

Segon plat 2: Magret d'ànec amb peres. Jo el vaig trobar acceptable, tirant a bo, però un parell de companys van comentar que el seu magret estava massa dur.

Postres 1: Postre de crema catalana amb gelat de llimona. Un altre dels plats típics de Gaig. Bo, molt bo.

Postres 2: Flam de soja amb xocolata negra i blanca. Normal, sense destacar molt.

Cafès


He de demanar disculpes perquè, ja sigui per l'emoció del moment o per les copes de vi de les que estavem gaudint (això no ho sabrem mai) no disposo de cap fotografia del Segon plat 1: Cuetes de rap amb pèsols de Llavaneres, que va estar molt encertat, combinant dos productes naturals excel·lents i sense gaires floritures, amb un resultat òptim.

Destacaria que em va sorprendre molt que el Menú Degustació no inclogués formatges, sobretot tenint en compte que els del Gaig tenen bastant anomenada. No sé si és que se'ls van deixar (en aquest cas seria també un punt negatiu, perquè no es pot permetre en un establiment d'alta gamma un error com aquest) o simplement que el Menú Degustació no n'incloïa, que tampoc m'acaba de semblar bé.

Això si, al finalitzar l'àpat vam tenir el plaer de conèixer personalment al Carles Gaig i poder fer-nos algunes fotos amb ell. Crec que aquest tipus de detalls són d'agrair pel públic en general, sobretot quan el xef té un certa fama (com és el cas).

Finalment vull apuntar que el preu (121,27 euros per comensal) em va semblar una mica excessiu, però és una observació que vinc fent fa temps: i és que per la mateixa tipologia de restaurant (1 estrella Michelin, per exemple), per un servei semblant (molt correcte) i per un Menú Degustació bastant similar en quant a nombre de plats i en quant a la qualitat del menjar, en el restaurants de Barcelona et cobren de l'ordre de 20-30 euros de més que en un restaurant ubicat fora de Barcelona (comarques, que dic jo). És com quan et compres roba o sabates, que estàs pagant la marca. És com si haguessis de pagar un"extra" per l'etiqueta BCN, segurament per la influència del preu del sol i/o local, però tot i així, em sembla excessiu.

En resum, el restaurant Gaig és un molt bon restaurant, on es menja molt bé i on et tracten de meravella, però he de confessar que jo m'esperava més. No sé si són les expectatives, o el dia en concret( un mal dia el pot tenir tothom), però vaig sortir lleugerament defraudat. I òbviament no va ajudar el fet que fos el restaurant amb una estrella Michelin dels que anat fins que he hagut de pagar més (pagar uns 100 euros m'hagués semblat més correcte).

Punts forts: el local, el servei, la bullabessa, la cata d'olis i la presència d'un Carles Gaig molt simpàtic al final de la vetllada
Punt febles: que es pugui fumar, que no hi hagi formatges en el Menú Degustació, alguns plats massa normals per la categoria del restaurant i el preu.
 

Estadisticas gratis