9 de jul. 2009

GAIG (Hotel Cram)

Restaurant: GAIG (Hotel Cram)
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (27/30)
Adreça: c/ Aragó, 214
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 934291017
Data: 20/03/2009
Nº comensals: 6
Preu total: 727,60€
Preu per comensal: 121,27€

El cuiner Carles Gaig és un autèntic referent de la cuina catalana per la seva professionalitat i la seva dilatada experiència, fins al punt que molts el consideren el degà de l'alta cuina catalana. Representa la quarta generació d'una nissaga de restauradors que van iniciar ja fa més de 100 anys la seva aventura gastronòmica en un local d'Horta, que ha estat utilitzant fins fa ben poc. Per raons urbanístiques, Carles Gaig a traslladat el seu restaurant al carrer Aragó cantonada amb carrer Aribau, en un lloc ben cèntric de l'eixample barceloní. El canvi d'ubicació de l'establiment és, doncs, si més no arriscat, però Carles Gaig compta amb una impressionant trajectòria que l'avala i és de suposar que l'aventura continuarà endavant.

El restaurant es troba en el primer pis de l'Hotel Cram i només entrar, ja es copsa l'aire de modernitat que caracteritza l'hotel i el restaurant. El binomi roig-negre està present en tota la decoració, i els sofàs, les taules i les cadires tenen línies molt minimalistes. En resum: un toc de vanguardisme però sense estridències.

Desprès d'asseure'ns a una taula rodona (les que a nosaltres ens agraden) ens adonem del primer punt en contra: en el local es permet fumar. Òbviament el que per nosaltres és un inconvenient (cap de nosaltres és fumador) pot convertir-se en una avantatge per aquell comensal que disfruti amb el tabac, però no és el nostre cas, així que ho anoto com a nota negativa. Segurament la devoció de molts comensals que acudeixen a restaurants d'alta gamma (i del mateix Gaig, segons em consta) pels havans ha fet decidir als responsables de locals de permetre fumar, però sincerament crec que no és la decisió més adient tenint en compte el corrent imparable que impedirà per llei fumar a qualsevol local públic en pocs anys (i que de fet ja estaria en vigor com en molts d'altres països si les nostres estimades Administracions haguessin sigut una mica més valentes). Això si, per ser sincer he de dir que degut a les distàncies entre les taules, no vam notar l'efecte desagradable que el tabac exerceix sobre els no fumadors.

Com a punt fort del restaurant, a més de la seva modernitat, destacaria el servei, atent i sempre disposat a oferir-nos les respostes necessàries a qualsevol dubte que sorgís. Tracte professional, però també proper, en aquell punt d'equilibri que seria sempre desitjable. Ens vam sentir molt ben atesos per tots els cambrers en general i les seves explicacions ens van ajudar a gaudir de l'àpat.

La cuina de Carles Gaig es defineix com una "cuina catalana, renovada, adaptada, repensada, moderna, posada al dia, d'alta cuina si ho voleu, però fidel a un receptari après i practicat amb èxit durant dècades" (Guia 2009-2010 Restaurants de Catalunya). Aquest extrem el coneixíem ja abans de trepitjar el restaurant i potser per això ens vam decantar pel Restaurant Gaig. Per gaudir de tot l'espectre de la seva cuina i com no podia ser d'una altra manera, vam decantar-nos pel Menú Degustació que, aquest dia, constava dels següents plats:

Aperitiu 1: Ametlles "garrapinyades"; tomàquet cherry coberts d'olivada negra; bunyol de bacallà; croqueta casolana; xips; delícies de formatge blau.
Aperitiu 2: cata de 4 olis d'oliva verge
Entrant: Sopa de patata amb botifarra negra i cruixent de pernil ibèric
Primer plat 1: Coca prima de carabassó, tomàquet i anguila fumada
Primer plat 2: Bullabessa amb calamar, peix rata, i allioli de safrà
Primer plat 3: Caneló amb salsa beixamel trufada
Segon plat 1: Cuetes de rap amb pèsols de Llavaneres (no disposo de foto d'aquest plat)
Segon plat 2: Magret d'ànec amb peres
Postres 1: Postre de crema catalana amb gelat de llimona
Postres 2: Flam de soja amb xocolata negra i blanca
Selecció de pastes i "petits fours"
Cafès i licors

Aperitiu 1: ametlles garrapinyades; tomàquet cherry cobert d'olivada negra; bunyol de bacallà; croqueta casolana; xips; delícia de formatge blau. Correcte, sense estridències.

Aperitiu 2: cata de 4 olis d'oliva verge. Sensacionals els olis. Vam disfrutar amb la cata.

Entrant: Sopa de patata amb botifarra negra i cruixent de pernil ibèric. Bona la sopa, correcte la botifarra, decepcionant el cruixent de pernil ibèric.

Primer plat 1: Coca prima de carabassó, tomàquet i anguila fumada. Deliciosa la barreja de sabors. Molt bon primer plat.

Primer plat 2: Bullabessa amb calamar, peix rata i allioli de safrà. Sens cap mena de dubte el millor plat de la nit. Excepcional la bullabessa i els complements ajuden a que el conjunt del plat obtingui un resultat sensacional. La millor bullabessa que he provat mai.

Primer plat 3: Caneló amb salsa de beixamel trufada. Un dels plats de més anomenada del xef Gaig que, particularment, em va decebre una mica, segurament per les altes expectatives creades i no perquè el resultat no fos satisfactori.

Segon plat 2: Magret d'ànec amb peres. Jo el vaig trobar acceptable, tirant a bo, però un parell de companys van comentar que el seu magret estava massa dur.

Postres 1: Postre de crema catalana amb gelat de llimona. Un altre dels plats típics de Gaig. Bo, molt bo.

Postres 2: Flam de soja amb xocolata negra i blanca. Normal, sense destacar molt.

Cafès


He de demanar disculpes perquè, ja sigui per l'emoció del moment o per les copes de vi de les que estavem gaudint (això no ho sabrem mai) no disposo de cap fotografia del Segon plat 1: Cuetes de rap amb pèsols de Llavaneres, que va estar molt encertat, combinant dos productes naturals excel·lents i sense gaires floritures, amb un resultat òptim.

Destacaria que em va sorprendre molt que el Menú Degustació no inclogués formatges, sobretot tenint en compte que els del Gaig tenen bastant anomenada. No sé si és que se'ls van deixar (en aquest cas seria també un punt negatiu, perquè no es pot permetre en un establiment d'alta gamma un error com aquest) o simplement que el Menú Degustació no n'incloïa, que tampoc m'acaba de semblar bé.

Això si, al finalitzar l'àpat vam tenir el plaer de conèixer personalment al Carles Gaig i poder fer-nos algunes fotos amb ell. Crec que aquest tipus de detalls són d'agrair pel públic en general, sobretot quan el xef té un certa fama (com és el cas).

Finalment vull apuntar que el preu (121,27 euros per comensal) em va semblar una mica excessiu, però és una observació que vinc fent fa temps: i és que per la mateixa tipologia de restaurant (1 estrella Michelin, per exemple), per un servei semblant (molt correcte) i per un Menú Degustació bastant similar en quant a nombre de plats i en quant a la qualitat del menjar, en el restaurants de Barcelona et cobren de l'ordre de 20-30 euros de més que en un restaurant ubicat fora de Barcelona (comarques, que dic jo). És com quan et compres roba o sabates, que estàs pagant la marca. És com si haguessis de pagar un"extra" per l'etiqueta BCN, segurament per la influència del preu del sol i/o local, però tot i així, em sembla excessiu.

En resum, el restaurant Gaig és un molt bon restaurant, on es menja molt bé i on et tracten de meravella, però he de confessar que jo m'esperava més. No sé si són les expectatives, o el dia en concret( un mal dia el pot tenir tothom), però vaig sortir lleugerament defraudat. I òbviament no va ajudar el fet que fos el restaurant amb una estrella Michelin dels que anat fins que he hagut de pagar més (pagar uns 100 euros m'hagués semblat més correcte).

Punts forts: el local, el servei, la bullabessa, la cata d'olis i la presència d'un Carles Gaig molt simpàtic al final de la vetllada
Punt febles: que es pugui fumar, que no hi hagi formatges en el Menú Degustació, alguns plats massa normals per la categoria del restaurant i el preu.

8 de jul. 2009

TÀPIES (El Castell de Ciutat)

Restaurant: TÀPIES (El Castell de Ciutat)
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (23/30)
Adreça: Ctra. N-260, km.229
Localitat: La Seu d'Urgell
Comarca: Alt Urgell
Telèfon: 973350000
Web: http://www.hotelelcastell.com/
Data: 06/10/2008
Nº comensals: 2
Preu total: 211,60€
Preu per comensal: 105,80€

El restaurant Tàpies forma part del complex dedicat a l'oci i al benestar anomenat El Castell de Ciutat, que deu al seu nom al fet que està ubicat al peu d'un castell amb fortificació del segle XVI. El cap visible d'aquesta nissaga és en Jaume Tàpies, que és el primer president no francès de la cadena hotelera internacional Relais & Chateaux (en la que pertany el mateix El Castell de Ciutat) que, tot i el seu origen gal, s'estén arreu del mon amb més de 450 hotels en 50 països diferents.

Segons paraules del seu mateix president, la cadena Relais & Chateaux es "guia per cinc paràmetres, les cinc ces: caràcter, encant (charmé en francès), calma, cortesia i cuina" (Descobrir Cuina, nº 77). Precisament de la cuina d'un dels restaurants del complex, el Tàpies, se n'ocupa el xef Erwan Louaisil, que ofereix plats fets amb els millors productes de temporada de la zona (i us puc donar fe que la qualitat de productes és immillorable).

L'accés al restaurant és el mateix que per accedir a l'hotel, però al ser un complex de categoria, en cap moment dona la sensació de multitud sinó tot el contrari: tot està cuidat fins a l'últim detall i la tranquilitat i la pau que regnen tant a dins com a fora de l'edifici és destacable.

El menjador del Tàpies ocupa la part més septentrional (nord) de l'edifici, i com a principal característica destacaria l'enorme finestral que ofereix unes vistes magnífiques sobre la Seu, la vall de l'Urgellet i el Parc Natural del Cadí-Moixeró, majestuosos al fons tant a l'estiu com a l'hivern. Si hi aneu, no deixeu de preguntar la possibilitat d'asseure-us a una de les dues taules més pròximes a la finestra ja que l'espectacle paga la pena.

Espectaculars vistes des del menjador, amb la Seu en primer pla i el Cadí al fons


Pel que fa al menjar, que en el fons és el que anem a fer, vàrem demanar (com no podia ser d'una altra manera), el Menú Degustació i ja avanço que el resultat va ser més que positiu. Jo diria que és un dels restaurants amb 1 estrella Michelin (dels que he anat jo) dels que he sortit més content (juntament amb el Neichel) i tot per un preu raonable en restaurant d'aquesta categoria: 105,80€ per comensal (amb vi, cafès i licors inclosos).

Menú Degustació


Aquest dia, el Menú Degustació va consistir en el següent:

Entrant 1: Sopa de mongetes amb bolet de temporada
Entrant 2: Sopa de bolets amb torrada de pernil ibèric
Primer plat 1: Terrina de foie d'ànec amb gelatina de sangria, carbassa, peres, ametlles i nous
Primer plat 2: Ravioli negre amb fumet de llamàntol, créixens, sipions, pasta de colors i crema d'ostra a la llimona
Segon plat 1: Filet de Sant Pere al grill sobre un llit de botifarra "Guemenée", patates fumades en sal i mantega a la cancalesa
Segon plat 2: Colomí rostit amb polpa de pera gelada, cilantre i teula d'ametlles
Formatges: Selecció de 14 formatges artesans
Postres 1: Compota i figues saltejades amb vi negre "Equinox", mousse de formatge fumat, cruixent de brick i sorbet de fulles de figuera
Postres 2: Financer de cafè, fonoll llimona confitat, crema catalana amb bergamota i taronja
Selecció de pastes i "petits fours"
Cafès i licors

Entrant 1: Sopa de mongetes amb bolets.
Refrescant

Entrant 2: Sopa de bolets i torrada de pernil ibèric
Llàstima que només fos un entrant, perquè era un dels plats més exquisits. Antològica la torradeta amb pernil

Primer plat 1: Terrina de foie d'ànec amb gelatina de sangria, carbassa, peres, ametlles i nous
Generosa la ració de foie (i exquisida) i sorprenent la sangria presentada en gelatina: mai hauria pensat que "menjaria" sangria...

Primer plat 2: Ravioli negre amb fumet de llamàntol, crèixens, sipions, pasta de colors i crema d'ostra a la llimona
Plat molt curiós que combina perfectament les noves tècniques amb el sabor de sempre, ja que realment el fumet (l'espuma de fumet) tenia gust de llamàntol. Tot i que estava extraodinariament bo, no vaig sapiguer distingir el gust de l'ostra.

Segon plat 1: Filet de Sant Pere al grill sobre un llit de botifarra "Guemenée", patates fumades en sal i mantega a la cancalesa
Molt bona cocció del peix, que estava tendre i al punt. L'acompanyament estava acceptable.

Segon plat 2: Colomí rostit amb polpa de pera gelada, cilantre i teula d'ametlla
M'ha quedat un record sensacional del colomí, ja que recordo que l'interior del colomí es desfeia perfectament a la boca mentre que l'exterior era lleugerament cruixent. De la pera i la teula no m'ha quedat el record del seu sabor.

Formatges: Selecció de 14 formatges artesans
Esplèndid, magnífic, antològic, ... Tots els adjectius són pocs pel tast de formatges del que vam gaudir. Puc assegurar que, de moment, mai havia disfrutat tant dels formatges com en el Tàpies.

Postres 1: Compota i figues saltejades amb vi negre "Equinox", mousse de formatge fumat, cruixent de brick i sorbet de fulles de figuera.
Al meu humil parer, el plat més fluix del Menú Degustació, sense que això vulgui dir que estigués dolent, sinó simplement que no arribava al grau d'excel·lència de la resta de presentacions.

Postres 2: Financer de cafè, fonoll llimona confitat, crema catalana amb bergamota i taronja
Tampoc va acabar de fer-me el pes, però en aquest cas segurament el problema és que a mi no m'entusiasma el cafè (no en prenc absolutament mai). El meu company, que si que en pren, va comentar que a ell li va agradar els postres.

Selecció de pastes i "petits fours"
Molt bons. Com en els formatges, passen amb un carro i has d'escollir entre aquelles pastes que et fan més el pes.


Cafès
No opino dels cafès perquè simplement jo no en prenc mai, però tenia molt bona pinta.


En línies generals, tos i cadascun dels plats em va sorprendre positivament i si hagués de trobar un punt més feble que els altres, aquest potser serien els 2 postres, ja que personalment vaig trobar a faltar que algun d'ells fos més llaminer, amb presència de xocolata coma protagonista principal.

Per contra, he de dir que em van encantar el formatges. No en va la Seu d'Urgell és una terra amb llarga tradició en la elaboració de formatges tradicionals i això és nota en la qualitat del producte que ens ofereix el restaurant. A més (això és, com a mínim, tres punts addicionals per l'establiment) quan ens van portar el carro amb els formatges i a la pregunta de quin d'ells volíem provar vam contestar que, si era possible, ens agradaria provar-los tots (per la bona pinta que feien), no van posar cap inconvenient en preparar-nos un plat per cadascú... amb 14 formatges diferents!!! Algú coneix algun altres restaurant que ofereixi un tast tan ampli?

El servei va ser molt acurat, molt educat i molt correcte durant tot l'àpat, atenent-nos diligentment (era un dilluns i només hi havia la meitat de taules ocupades aproximadament) però sense pressionar-nos en cap moment. Sense arribar a establir lligams de complicitat amb els cambrers (això a mi sempre m'ha agradat), aquests van fer gala d'una professionalitat extrema, pendents dels nostres moviments però "des de la llunyania". Podria dir que la seva missió era la de servir-nos però mantenint-se en un estricte segon pla, amb un punt de timidesa diria jo.

Finalment destacar que el restaurant disposa d'una terrassa d'on, si fa bon dia, es pot disfrutar a l'aire lliure de les vistes cap al Cadí. En el nostre cas vam prendre allà els licors.

Resumint, el Tàpies és un restaurant per anar-hi a menjar sense cap mena de pressa, per disfrutar de les sensacions amb calma. I no només de les sensacions que ofereix la extraodinària cuina d'Erwan Louaisil, sinó també de les magnífiques vistes que ofereix el local, de la enorme tranquilitat que es respira en l'ambient i de la sensació d'estar vivint un moment únic.

7 de jul. 2009

Visites antigues

Per a poder fer l'entrada corresponent a aquest blog d'un restaurant en qüestió, hom ha de sortir preparat de casa, ja que és imprescindible no deixar-se la càmera de fotos al calaix. I jo encara diria més: és imprescindible que la bateria de la càmera estigui carregada!!!

I no només s'ha d'anar preparat al restaurant, si no que s'hi ha d'anar concentrat i conscienciat (ja veureu que, a vegades, no és el meu cas). Ho dic perquè no seria la primera vegada que, deixat anar pel gaudi del moment, acompanyat normalment de bons amics i enmig de profundes converses, a un servidor se li passa fer una foto d'algun dels plats i això, és clar, resta qualitat al futur "article" que vull penjar al blog, al no disposar de totes les fotos. I a més, s'ha d'estar concentrat per escoltar bé el nom dels plats i poder reproduir-los desprès, ja que no sempre és possible endur-te una còpia de la carta amb els plats del menú degustació.

Tot això ve perquè, òbviament, el moment en el que vaig decidir fer això i a començar a prendre fotos dels plats és un punt concret en l'espai temps, que ara tampoc sabria situar exactament. Desprès d'aquell moment, restaurant d'alta volada al que he anat, restaurant al que he fet (o he intentat) fer fotos. Abans d'aquell moment, no hi ha fotos ni esforç per recordar la sensació final de l'àpat.

Però que no hi hagin fotos no vol dir que abans d'aquell moment no hagués anat a algun dels establiments que surten a la Guia Michelin o a la Guia 2009-2010 de Restaurants de Catalunya. L'únic que vull dir és que no puc fer un anàlisi complet (perquè no els recordo amb la suficient exactitud com per fer-ho ni disposo de les fotos corresponents) d'alguns dels restaurants que he anat fa temps, però al ser establiments que apareixien en alguna de les dues publicacions que he citat crec que és de justícia, com a mínim, esmentar-los. I això és el que faré ara.

Aquesta entrada, doncs, va dedicada al restaurants d'alta volada que he anat fa temps i dels que no puc fer entrades completes. D'aquells que sí que en pugui fer, apareixeran en en futurs escrits a aquest mateix blog.

Restaurant: CAL BLAY VINTICINC
Guia Michelin: No
Guia Catalunya: Si (20/30)
Adreça: c/ Josep Rovira, 27
Localitat: Sant Sadurní d'Anoia
Comarca: Alt Penedès
Telèfon: 938910032
Web: http://www.calblay.com/
Data: 9/11/2002
Nº comensals: 6
Preu total:
Preu per comensal:

Restaurant: SUQUET DE L'ALMIRALL
Guia Michelin: No
Guia Catalunya: Si (15/30)
Adreça: Pg. Joan de Borbó, 65
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 932216233
Web: www.suquetdelalmirall.com
Data: 01/06/2003
Nº comensals: 7
Preu total:
Preu per comensal:


Restaurant: CAL XIM (St. Pau d'Ordal)
Guia Michelin: No
Guia Catalunya: Si (18/30)
Adreça: Pl. Subirats, 4
Localitat: Sant Pau d'Ordal
Comarca: Alt Penedès
Telèfon: 938993092
Web: www.calxim.com
Data: 26/09/2003
Nº comensals: 6
Preu total: 250,20€
Preu per comensal: 41,70€

Restaurant: LA SALSETA DE SITGES
Guia Michelin:
No
Guia Catalunya: Si (15/30)
Adreça: c/ Sant Pau, 35
Localitat: Sitges
Comarca: Garraf
Telèfon: 938110419
Web: www.lasalseta.com
Data: 11/06/2004
Nº comensals: 6
Preu total: 239,40€
Preu per comensal: 39,90€

Restaurant: ALKIMIA
Guia Michelin:
Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (25/30)
Adreça: c/ Indústria, 79
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 932076115
Web:
Data: 18/06/2005
Nº comensals: 2
Preu total: 130,0€
Preu per comensal: 65€

Restaurant: NEICHEL
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (24/30)
Adreça: c/ Bertran i Rózpide, 1
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 932038408
Web: www.neichel.es
Data: 02/06/2007
Nº comensals: 2
Preu total: 209,40€
Preu per comensal: 104,70€

Restaurant: LA FITORRA
Guia Michelin: No
Guia Catalunya: Si (19/30)
Adreça: c/ Isaac Peral, 4-8
Localitat: Vilanova i la Geltrú
Comarca: Garraf
Telèfon: 938151125
Web: www.hotelcesar.net/cat/restaurant.htm
Data: 03/08/2007
Nº comensals: 2
Preu total: 124,30€
Preu per comensal: 62,15€

Restaurant: CAL PERE DEL MASET
Guia Michelin: No
Guia Catalunya: Si (17/30)
Adreça: c/ Ponent, 20
Localitat: Sant Pau d'Ordal
Comarca: Alt Penedès
Telèfon: 938993028
Web: www.calperedelmaset.com
Data: 17/11/2007
Nº comensals: 7
Preu total: 312,20€
Preu per comensal: 44,60€

Restaurant: ELS PESCADORS
Guia Michelin: No
Guia Catalunya: Si (22/30)
Adreça: c/ Castellar, 41
Localitat: Llançà
Comarca: Alt Empordà
Telèfon: 972120686
Web: www.restaurantelspescadors.com
Data: 28/12/2007
Nº comensals: 4
Preu total: 275,60€
Preu per comensal: 68,90€

Restaurant: SANT PAU
Guia Michelin: Si (3 estrelles)
Guia Catalunya: Si (30/30)
Adreça: c/ Nou, 10
Localitat: Sant Pol de Mar
Comarca: Maresme
Telèfon: 937600662
Web: www.ruscalleda.cat
Data: 04/01/2008
Nº comensals: 2
Preu total: 365,0€
Preu per comensal: 182,50€

Restaurant: COMERÇ24
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si (25/50)
Adreça: c/ Comerç, 24
Localitat: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Telèfon: 933192102
Web: www.comerc24.com
Data: 13/06/2008
Nº comensals: 2
Preu total: 195,80€
Preu per comensal: 97,9€

Restaurant: AQUÀRIUS
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: Si
Adreça: Parc de la Mola, 10 (Caldea)
Localitat: Escaldes Engordany
País: Andorra
Telèfon: +0036 800980
Web:
Data: 23/06/2008
Nº comensals: 3
Preu total: 278,19€
Preu per comensal: 92,73€

Restaurant: RODERO
Guia Michelin: Si (1 estrella)
Guia Catalunya: No
Adreça: c/ Emilio Arrieta, 3
Localitat: Pamplona
Provincia: Navarra
Telèfon: 948228035
Web: www.restauranterodero.com
Data: 29/07/2008
Nº comensals: 8
Preu total: 646,16€
Preu per comensal: 80,77€


Els pròxims restaurants als que he anat ja els hi dedicaré una sola entrada per ells sols. No us ho perdeu; pròximament a ALTA VOLADA!

6 de jul. 2009

Criteris a seguir

A veure: a l'anterior entrada he especificat quin són els objectius que persegueixo amb aquest blog, que no van gaire més enllà de la satisfacció personal i del gaudi propi. Òbviament, si a algú li pot interessar les meves opinions i/o fotos dels diferents restaurants que he estat, me n'alegraré, però no parteixo amb aquest fi, sinó que m'atinc a la idea de crear una mena d'àlbum/diari personal on anotar les meves experiències gastrònomiques en restaurants, com diu el títol, d'alta volada.

Ara bé, en aquest punt és on sorgeix la incògnita més gran: que és un restaurant d'alta volada? On posem els límits per discernir quin establiment mereix ser catalogat d'alta volada i quin no? Òbviament hi ha tantes respostes com homes a la terra, però com que jo soc qui escriu el blog, seré també jo qui posaré els límits a aquesta definició, a la definició d'alta volada. M'explico tot seguit.

Ja fa temps (els meus bons amics ho saben bé) que en temes de restaurants de categoria m'he deixat assessorar/influenciar bastant per una publicació amb molt de pedigrí i amb molta fama, però que també rep crítiques furibundes de molta gent (no és el meu cas): estic parlant de la Guia Michelin. Aquesta guia de publicació anual atorga una, dues o tres estrelles Michelin a aquells restaurants que es fan mereixedors d'ella, sempre sota els criteris d'aquesta guia i dels seus anònims inspectors que, com ja he dit, no són sempre acceptats per tots els gourmets i/o gourmands.

Recentment, però, i ja més en clau catalanista, ha aparegut una publicació força interessant, que pretén ser la guia de referència dels millors restaurants de Catalunya. És un llibre editat conjuntament per la revista Descobrir Cuina (de la qual en soc subscriptor i la recomano ferventment a tots aquells qui es considerin gastrònoms) i pel Fòrum Gastronòmic i cataloga els 150 restaurants que, sota el seu punt de vista, són els millors restaurants del nostre país. El llibre és diu Guia 2009-2010 de Restaurants de Catalunya, i la idea es publicar-lo cada 2 anys.



Doncs bé, per agafar uns criteris clars, he decidit que seran catalogats com a restaurants d'alta volada i, per tant, apareixerà una entrada en aquest blog cada cop que vagi a un d'ells, aquells restaurants que surtin, com a mínim, en una d'aquestes dues publicacions que acabo de nombrar.

En aquest punt he de deixar ben clar que la la definició del criteri a seguir pot quedar desfasada amb el temps, és a dir, que un restaurant al qual li dediquem una entrada deixi d'aparèixer en futures publicacions d'aquestes dues guies. En aquest sentit, ha de quedar clar que el restaurant serà d'alta volada si en el moment que es visita, apareix com a mínim a una de les dues guies, independentment que no ho faci en un futur.

Per cert, ja aviso que no espereu una actualització del blog molt constant... què estem en crisis i anar als restaurants val diners!!! Jajaja

5 de jul. 2009

Declaració d'intencions

Abans de començar, vull deixar clar que ni soc ric ni em sobren els calers. Però també he de confessar un secret: soc dels que disfruto com un camell cada cop que vaig a un restaurant. En general gaudeixo en tots i cadascun d'ells, però sobretot quan vaig a un restaurant dels que jo anomeno d'alta volada.

Soc conscient que el preu d'aquests últims sol ser força elevat, i que aquest tipus de cuina vanguardista té molts crítics que no entenen com es pot pagar 50, 70, 100 o més euros per un àpat. Cadascú és lliure de pensar i d'opinar el que vulgui, però per la mateixa raó (perquè cadascú és lliure de pensar el que vulgui) jo penso que anant a un restaurant d'aquest tipus no faig mal a ningú, així que, mentre la meva economia m'ho permeti, seguiré disfrutant tant com pugui buscant l'excel·lència gastronòmica.

I perquè t'agraden els restaurant d'alta volada? Doncs mira: com ja he dit (i si no ho dic ara), menjar i menjar bé és un dels meus vicis. Cuinar i intentar cuinar bé (he dit intentar, perquè un fa el que pot i qui fa el que pot no està obligat a més), és un dels meus hobbies, tot i que és cert que la manca de temps (feina, fills, família, amics, ...) és un greu inconvenient per a practicar-ho. El que vull dir amb això és que jo, el que busco en un restaurant d'alta categoria és, principalment, que em sorprenguin. I tot i que molts em duran la contraria (no, si en el fons, m'agrada crear debats), en un restaurant on facin carns a la brasa, no em sorprendran pas, per molt bona i per molt ben cuita que estigui la carn. Sé el que menjaré i segurament gaudiré, però no em sorprendran. Una carn a la brasa, una paella, una fideuà, una amanida verda, uns macarrons a la bolonyesa, ... són coses que, amb major o menor fortuna, puc fer jo a casa. Però un "carpaccio de peus de porc amb oli de siurenys", un "glasejat de fruites del bosc al sabaion" o un "foie gras amb roses, litxis i sorbet de Gewürtztraminer", per posar només un exemple (noms extrets de receptes del restaurant El Celler de Can Roca), vostès ja em perdonaran però em veig incapaç ni tan sols d'intentar-los, perquè ni tinc els productes, ni els mitjans, ni els coneixements per cuinar aquests plats. Així que com que jo no m'ho puc fer, ho vaig a buscar a fora. I on ho haig de buscar? Doncs als restaurants d'alta volada! Apa, ja està dit.

També vull fer una petita declaració: no només disfruto en restaurants d'alta volada sinó que gaudeixo el doble si hi ha Menú Degustació. Podríem dir que el meu lema és "On hi ha Menú Degustació, no diguis mai que no!". Bé, aquest lema, de collita pròpia, el que vol dir és que crec que, gastronòmicament, tinc la ment bastant oberta, em desagraden poques coses i menjo absolutament de tot. Llavors, quina és la millor manera de menjar i assaborir el màxim nombre de sabors i de sensacions en un àpat i, en definitiva, deixar-se sorprendre pel xef? Sens dubte, la resposta és: "Un Menú Degustació". Així que, sempre que puc (els menús degustació solen ser obligatoris per la taula completa i no puc garantir que els comensals que m'acompanyen tinguin els mateixos gustos que jo), demano un Menú Degustació, i si n'hi han varis, sempre el més gran, que ofereix més plats i, per tant, més sorpreses.

La idea d'aquest blog és la d'anar creant entrades dels diferents restaurants d'alta volada que vagi visitant, intentant fer una mínima crítica gastronòmica (soc enginyer i lo meu han sigut sempre els números, així que no em demaneu escrits rigorosos periodísticament parlant) i adjuntant fotos si m'ha sigut possible fotografiar tant els plats com aspectes varis dels restaurants. Vindria a ser un album propi amb fitxes de cada restaurant al que he anat i valoracions del que m'he trobat.
Si us va bé, ja ens anirem veient per aquí.
 

Estadisticas gratis